Κατάληψη-ΑΠΕΡΓΙΑ. Ομοσπ.Εργαζομένων ΙΚΑ: Δεν θα ανεχθούμε καμία απόλυση συναδέλφων μας της 9Κ-ΑΣΕΠ. Βίντεο Υποστήριξης Βουλευτών (6 Κόμματα, 4 Τροπολογίες, 23 Ομιλίες στο Κοινοβούλιο) και Ντοκουμέντα ΑΛΗΘΕΙΑΣ για ΑΣΕΠ-9Κ-ΙΚΑ, παρακάτω -> ->

"ΙΚΑ 9Κ: Η ελπίδα εξάλλου πεθαίνει τελευταία…" και "Γυρίζουν στο ΙΚΑ οι απολυμένοι του ΑΣΕΠ".

"Σε λίγες μέρες (σ.σ. 7-6-2013 αλλά αναβλήθηκε για 11-6-2013) δικάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση των επιτυχόντων της προκήρυξης 9/Κ για το δίκαιο ή άδικο του διορισμού τους στο ΙΚΑ με το άρθρο 12 του ν.3899/2010. Είναι πράγματι λυπηρό ότι ενώ οι επιτυχόντες της προκήρυξης 8/Κ για το ΙΚΑ, που είναι αυτοί που κίνησαν τη δικαστική διαδικασία, στρέφονται και εγκαλούν τον Υπουργό Εργασίας, τον Διοικητή  του ΙΚΑ, καθώς και τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατηγορώντας τους ότι προσέλαβαν άλλους στη θέση τους, (προφανώς άδικα αφού η μη πρόσληψή τους εμποδίζεται από το νόμο για τον περιορισμό των προσλήψεων και όχι από την 9/Κ), ουσιαστικά  διάδικοι και δικονομικοί αντίπαλοι κατέληξε να είναι οι επιτυχόντες των δύο προκηρύξεων. Νέοι άνθρωποι που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους, που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν τίποτα να χωρίσουν και που δεν ζητούσαν τίποτα παρά πάνω από το αυτονόητο, τη θέση δηλαδή που δίκαια και επάξια είχαν κερδίσει μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.
              Είναι λυπηρό που φθάσαμε στο σημείο μια θέση εργασίας που δικαιούται ένας νέος άνθρωπος να πρέπει να την καταλάβει αφού θυσιασθεί πρώτα κάποιος άλλος, που κατέχει αυτή τη θέση και θα μείνει άνεργος. Οι επιτυχόντες της 8/Κ κατά των επιτυχόντων της 9/Κ και αντίστροφα, μια διαμάχη που κρατά και ίσως κρατήσει για πολύ ακόμα, μια διαμάχη που θα έπρεπε να μας κάνει όλους να ντρεπόμαστε για την κατάντια των σημερινών νέων, που οι καταστάσεις και κάποιοι υπεύθυνοι τους μετέτρεψαν σε μονομάχους ρωμαϊκής αρένας.
                 Το περιβόητο θέμα των δύο προκηρύξεων το έχουν εμπεδώσει πλέον βουλευτές, υπουργοί, δημοσιογράφοι και σχεδόν όλοι όσοι διαβάζουν εφημερίδες ή παρακολουθούν τηλεόραση. Για μια ακόμα φορά  υπόθεση για την οποία λύση θα έπρεπε να δώσει η Πολιτεία η μόνη υπεύθυνη γι αυτή την κατάσταση, παραπέμπεται στη Δικαιοσύνη. Κοινώς η καυτή πατάτα γίνεται μπαλάκι και πάλι στους Δικαστές.
Και τι να πουν αλήθεια οι Δικαστές για μια υπόθεση  που και οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν δίκιο; Και οι δύο αξιοκρατικά πέτυχαν σε διαγωνισμό και δικαιούνται μια θέση.
                 Χωρίς καμιά προκατάληψη, εντελώς αντικειμενικά κρίνοντας τα πράγματα, λέω όμως πως οι επιτυχόντες της 9/Κ είναι τα μεγάλα θύματα αυτής της υπόθεσης. Εις βάρος τους συνέβη το πρωτοφανές, προκήρυξη του ΑΣΕΠ να ολοκληρωθεί μόνο κατά το ήμισυ, δηλαδή να προσληφθούν οι μισοί επιτυχόντες από την ΑΤΕ και οι άλλοι μισοί όχι. Η τότε Κυβέρνηση στήριξε αυτή την παράνομη πράξη του  Διοικητή της ΑΤΕ  Πανταλάκη και για να χρυσώσει το χάπι και να μην δικαιωθούν οι μη προσληφθέντες από την Δικαιοσύνη (που θα σήμαινε αποζημιώσεις και προσλήψεις άλλων 500 υπαλλήλων από την ΑΤΕ, που είχε όπως φαίνεται προαποφασισθεί η πώλησή της) έφτιαξε νόμο με τον οποίο τους διόρισε στο ΙΚΑ, εκεί δηλαδή που είχε περισσότερη ανάγκη από προσωπικό. Κατόπιν οι αρμόδιοι, ως νέοι Πόντιοι Πιλάτοι, απλά «ένιψαν τας χείρας τους». Το Διοικητικό Εφετείο αποφάσισε πως η πρόσληψη στο ΙΚΑ της 9/Κ με νόμο που ψήφισε η Βουλή δεν ήταν «συνταγματικά ανεκτή». Παράλληλα γνωμοδότησε πως οι επιτυχόντες της 8/Κ υπάγονται στο πάγωμα των προσλήψεων και θα πρέπει να προσληφθούν μόνο βάσει της αναλογίας 1:5. Δηλαδή όλοι έξω. ΄Ολοι άνεργοι! Με τη διαφορά ότι οι επιτυχόντες της προκήρυξης 9/Κ βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αδιέξοδο. Δεν υπάρχει ο φορέας στον οποίο πέτυχαν και επομένως δεν έχουν ούτε την προσδοκία της πρόσληψης με το 1:5. Αισθάνονται ότι εις βάρος τους παίχθηκε ένα πολύ άσχημο παιχνίδι. ΄Εχασαν το δικαίωμα να ασκήσουν ασφαλιστικά μέτρα κατά της ΑΤΕ. Οι αγωγές τους ατόνησαν βάσει του άρθρ. 12 του νόμου 3899, και ενώ εξ αρχής δεν υπάγονταν στο πάγωμα των προσλήψεων, τα δε οριστικά αποτελέσματά τους είχαν ήδη δημοσιευθεί από τον Δεκέμβριο του 2009 και τον Γενάρη του 2010, δηλαδή πριν από το νόμο 3833 που επέβαλε περιορισμό των προσλήψεων, σήμερα είναι άνεργοι, απογοητευμένοι και δίκαια αγανακτισμένοι.
Πριν μερικούς μήνες σχεδόν όλα τα κόμματα στη Βουλή ζήτησαν από τους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης να ρυθμίσει το θέμα και των δύο προκηρύξεων και να αποκαταστήσει την άδικη κυρίως μεταχείριση και τον εμπαιγμό των επιτυχόντων της 9/Κ. Η Κυβέρνηση αγνόησε τις ερωτήσεις, τις επερωτήσεις, τις προτάσεις νόμων και συνέχισε να «νίπτει τας χείρας της». Αδιαφόρησε για το δράμα που παίζεται στα σπίτια πολλών απολυμένων της 9/Κ, που βρέθηκαν στο δρόμο ύστερα από δύο χρόνια δουλειάς και είδαν τα όνειρά τους και τη ζωή τους κυριολεκτικά να διαλύεται. Ας προσπαθήσει κάποιος αρμόδιος να έρθει στη θέση αυτών των απολυμένων που έχασαν τη δουλειά τους, όχι γιατί ήταν επίορκοι, όχι γιατί αξιολογήθηκαν δυσμενώς, όχι γιατί καταργήθηκε η θέση τους, όχι γιατί αυτό ήταν απαίτηση του Μνημονίου, αλλά απλά γιατί κυβερνητικοί χειρισμοί και νόμος που ψήφισε η Βουλή κρίθηκαν αντισυνταγματικοί. Ας ελπίσουμε ότι ποτέ δεν είναι αργά. Ας ελπίσουμε ότι οι Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα αντιληφθούν το άδικο και δεν θα το διαιωνίσουν. Η ελπίδα εξάλλου πεθαίνει τελευταία."

15-6-2013 κατατίθεται Νομοθετική ρύθμιση Μανιτάκη, «Ρυθμίσεις διορισμών και πλήρωσης θέσεων των φορέων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων από τους επιτυχόντες των προκηρυχθέντων από το ΑΣΕΠ διαγωνισμών με τις Προκηρύξεις 8Κ/2008 και 9Κ/2008».
Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113056980

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου